Καλή Σαρακοστή

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ(ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ)



                        ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΘΕΜΑ : « ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ(ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ)

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ : « ΟΤΑΝ ΚΑΗΚΕ ΕΝΑ ΔΑΣΟΣ »

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ : 22 ΜΑΘΗΤΕΣ Δ΄ ΤΑΞΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 8 ΜΗΝΕΣ(ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΩΣ ΜΑΙΟΣ 2013) ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ : ΚΑΝΤΖΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ(ΔΑΣΚΑΛΟΣ) ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2012 – 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ : ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ ( 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ )
« ... Τη γη μας δεν την κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας αλλά τη δανειστήκαμε από τους απογόνους μας », ήταν η σοφή και συνάμα διαχρονική απάντηση του Ινδιάνου αρχηγού Σήστλ, στην πρόκληση των πλούσιων λευκόδερμων ν’ αγοράσουν τη γη τους.
Το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης, εντάχτηκε στα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (1913 – 2013) του Δήμου Νέστου και παρουσιάστηκε στο κοινό με την αρωγή του. Τα μαθήματα του Αναλυτικού Προγράμματος προτρέπουν τους μαθητές μας να γνωρίσουν βιωματικά τον τόπο τους , οι επισκέψεις στα διάφορα πεδία εργασίας, οι προβολές ταινιών και διαφανειών στην τάξη ήταν καταλυτικοί λόγοι στο να γίνει η επιλογή του θέματος.
Οι μαθητές χωρίστηκανε σε πέντε (5) ΟΜΑΔΕΣ και ΄΄ βαφτίστηκαν΄΄ : «ΓΥΠΑΕΤΟΙ», «ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ», «ΓΕΡΑΚΙΑ». «ΚΟΛΧΙΚΟΙ ΦΑΣΙΑΝΟΙ» και «ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ».
Δουλέψανε ομαδοσυνεργατικά και ερευνητικά. Συγκεντρώσανε πληροφοριακό υλικό, πήρανε συνεντεύξεις, επισκεφθήκανε το Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον της Χρυσούπολης πολλές φορές σε διαφορετικές εποχές και με διάφορα μέσα, τους μίλησαν ειδικοί επιστήμονες στην τάξη, γράψανε, ζωγραφίσανε, τραγουδήσανε, φυτέψανε, γίνανε σκουπιδοκυνηγοί και ανακυκλωσσόπουλα, κάνανε ποδηλατικούς γύρους της Χρυσούπολης, φωτογραφίσανε... Τέλος η κάθε ΟΜΑΔΑ παρουσίασε το επιμέρους θέμα, που είχε αναλάβει, συνθέσανε την εργασία τους, απαντήσανε σε ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ του συντονιστή, παίξανε ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ και φυσικά δείξανε την εργασία τους στο κοινό, παρουσία και της δημοτικής αρχής!!!
Στις 11 Δεκεμβρίου 2013, συμμετείχαμε στις παρουσιάσεις Προγραμμάτων Τοπικής Ιστορίας Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Νέστου στο Δημοτικό Θέατρο Χρυσούπολης, εκδήλωση (ενταγμένη στα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 1913 – 2013 του δήμου Νέστου), που οργάνωσε η Σχολική Σύμβουλος 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ν. Καβάλας κ. Καρτσιώτου Θωμαΐς με την αρωγή του Δήμου Νέστου
Το σκέψου σφαιρικά, δράσε τοπικά, ας γίνει πράξη και βίωμα σε όλους μας μικρούς και μεγάλους, πολίτες και διοικούντες τώρα, γιατί αύριο θα είναι αργά!!!

Χρυσούπολη, 12 Δεκεμβρίου 2013 ο συντονιστής δάσκαλος του Προγράμματος
Καντζίδης Δ. Αλέξανδρος