Καλή Σαρακοστή

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΔΡΑΜΑΣ



                           Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
        και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρανεστίου

Τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014 οι μαθητές των Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χρυσούπολης συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς των επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου (Κ.Π.Ε) και το συστεγαζόμενο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας(Φ.Ι.) Ροδόπης στα πλαίσια εγκεκριμένου Προγράμματος με θέμα :«Γνωρίζω τη χλωρίδα και την πανίδα του Νέστου διασχίζοντας εκπαιδευτικό μονοπάτι στο παραποτάμιο δάσος Παρανεστίου Νομού Δράμας».
Προηγήθηκε η ξενάγησή τους στο υπέροχο Μουσείο Φ.Ι.(δίπλα στο Κ.Π.Ε.) με πολλά και σπάνια άγρια ζώα (βαλσαμωμένα) από κατασχέσεις λαθροκυνηγών και όχι μόνο.
Ακολούθησε ένα τρίωρο θαυμάσιο βιωματικό και διαδραστικό Πρόγραμμα, σ’ ένα άψογα σχεδιασμένο εκπαιδευτικό μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι, που οι μαθητές άλλοτε το αντίκριζαν ήρεμο και γαλήνιο και άλλοτε αφρισμένο και θυμωμένο, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον τους σ’ όλη του τη διαδρομή. Μέσα από κατάλληλες σημάνσεις και πληροφοριακό υλικό, με την καθοδήγηση μελών της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κ.Π.Ε. αλλά και των συνοδών εκπαιδευτικών του Σχολείου, γίνανε ένα με το οικοσύστημα της παρανέστιας γης και το θεϊκό ποτάμι, το Νέστο, φωτογραφίζοντάς τον με την ψυχή τους! Ωφελήθηκαν γνωστικά, ψυχοκινητικά και συναισθηματικά και με σιγουριά σας προτείνουνε να επισκεφθείτε την ευρύτερη περιοχή με το άπειρο φυσικό κάλλος, γιατί μόνο να κερδίσετε έχετε!

KΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ







ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ!!!

     Μετά την επιτυχή καλλιεργητική περίοδο  ο Λαχανόκηπός μας βρίσκεται ήδη σε αγρανάπαυση. Τα  γέρικα φυτά του αφού προ ημερών ξεριζώθηκαν, τεμαχίστηκαν σε μικρά κομμάτια από τους μαθητές μας και τοποθετήθηκαν σε κομποστοποιητή, που κατασκευάσαμε στο Σχολείο μας δίπλα στο Λαχανόκηπο. Υλικά  κυρίως φυτικής προέλευσης όπως πεσμένα φύλλα δέντρων, γρασίδι, αγριόχορτα χωρίς σπόρο, φλούδες από λαχανικά και φρούτα, βλαστοί από λουλούδια, φυλλοχώματα, που βρίσκονται σε επάρκεια στην αυλή του σχολείου μας αλλά και κατακάθι καφέ, πριονίδια, στάχτες,  τσόφλια αυγών ...  είναι μερικά από τα οργανικά υπολείμματα που κομποστοποιούμε  (δημιουργία χούμου μετά από τη βιοαποικοδόμησή τους) και θα χρησιμοποιήσουμε ως εδαφοβελτιωτικό στα παρτέρια και στις γλάστρες, στα μικρά μας δέντρα και φυσικά στο Λαχανόκηπο του Σχολείου μας την επόμενη καλλιεργητική περίοδο! Έτσι απλά, γιατί τίποτε δεν πρέπει να πάει χαμένο!!! ΑΝΑΚΥΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΑΡΓΑ!!!