Καλή Σαρακοστή

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΜΗΝΙΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Δ΄ ΤΑΞΗΣ



Τα Χρυσά Νέα
ΜΗΝΙΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ  Δ΄ ΤΑΞΗΣ
ΤΟΥ 5ΟΥ 6/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ : 5 ΜΕΛΕΣ Δ.Σ.  Δ΄ ΤΑΞΗΣ
    τηλ.: 2591023360     φαξ: 2591024815    email: mail@5dim-chrys.kav.sch.gr
Χρυσούπολη,       Δεκεμβρίου 2014            Έτος 1ο           Αριθμός Φύλλου: 1      


   Στα σκαριά η Φωνή των μαθητών του Σχολείου μας!!! « Τα  Χρυσά  Νέα » ο τίτλος της μηνιαίας σχολικής εφημερίδας που θα εκδίδουν οι μαθητές της Δ΄ τάξης με θέματα από τη σχολική ζωή και όχι μόνο!!!





ΣΥΝΤΟΜΑ  ΚΟΝΤΑ  ΣΑΣ !


                             

        

Περιήγηση στο Νέστο
     Ο Νέστος για μας τους ντόπιους είναι θείο δώρο και πηγή ζωής, που απλόχερα μας χάρισαν ο παντοδύναμος και η φύση!  Ταυτόχρονα όμως δημότες και  φορείς της πολιτείας έχουμε την ευθύνη  προστασίας και  αειφορικής του διαχείρισης. Τα επιχειρήματά μας να επισκεφθούμε ντόπιοι και ξένοι, μικροί και μεγάλοι και να γνωρίσουμε βιωματικά τα οικοσυστήματα του Δέλτα του Νέστου, είναι πολλά και ακλόνητα επιστημονικά.
      Ο ποταμός Νέστος από τη Σταυρούπολη ως τις εκβολές του (ανατολικά της Κεραμωτής), παρουσιάζει ιδιαίτερη οικολογική σημασία, όσο κανένα άλλο ποτάμι της Ελλάδας. Η διαδρομή των στενών του Νέστου(θρακικά τέμπη) με τους περίφημους μαιανδρισμούς και το φιδίσιο κορμί του με τρένο είναι η ομορφότερη της Ελλάδας, που εναλλακτικά μπορούμε να την κάνουμε περπατώντας το πανοραμικό μονοπάτι ξεκινώντας από τη Γαλάνη (δίπλα στους Τοξότες) ή να τα διασχίσουμε με κανό.
      Το Δέλτα του Νέστου,  που προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις ΡΑΜΣΑΡ, NATURA 2000 κ.α. συγκαταλέγεται στους πέντε (5) πιο σπάνιους υγροβιότοπους της Ευρώπης εξαιτίας της πανσπερμίας οικοσυστημάτων (ποτάμι, παραποτάμιο δάσος, λίμνες, λιμνοθάλασσες, αμμοθίνες) και της σπάνιας βιοποικιλότητας (χλωρίδας και πανίδας), που διαθέτει. Μια περιήγηση  στους παραπάνω βιότοπους,  θα αναζωογονήσει τον επισκέπτη και θα τον γεμίσει με  ελπίδα και αισιοδοξία, για το θαύμα της φύσης και τη ζωή. Σίγουρα όμως θα παρατηρήσει  και τα προβλήματα, που δυστυχώς συνυπάρχουν και υπεύθυνοι λίγο πολύ είμαστε όλοι μας! Στο χέρι μας όμως  είναι, να τα λύσουμε και ν’ αναδείξουμε τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας, με σεβασμό πάντα στο Περιβάλλον, επενδύοντας στον οικοτουρισμό και στην οικοανάπτυξη. Γνωρίζουμε ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν κάποια σχέδια και μελέτες αξιοποίησης των λιμνών και του παραποτάμιου δάσους του Νέστου από την εκάστοτε δημοτική αρχή, χωρίς βέβαια να καρποφορήσουν. Σήμερα  είναι επιτακτική η ανάγκη να υλοποιηθεί κάποιο από το δήμο σε συνεργασία με  υπηρεσίες και φορείς(Περιφέρεια, Δασαρχείο Καβάλας κ.α.) δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές, που θα φέρουν το ποθητό αποτέλεσμα για την τοπική κοινωνία και οικονομία, γιατί η περιοχή μας  το αξίζει, αρκεί να μην ξεχνάμε την επίκαιρη και διαχρονική απάντηση του Ινδιάνου αρχηγού Σιατλ στο κάλεσμα των λευκών ν’ αγοράσουν τη γη τους: « Τη γη μας δεν την κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας αλλά τη δανειστήκαμε από τους απογόνους μας ». Τη ΦΥΣΗ το ΝΕΣΤΟ και τα ΜΑΤΙΑ μας !!!    
       Σίγουρα αγαπάμε και προστατεύουμε περισσότερο, αυτό που γνωρίζουμε καλύτερα!
       Χρυσούπολη,  24  Νοεμβρίου  2014                                                         Καντζίδης Δ. Αλέξανδρος
                                                                                                                          δάσκαλος
                                                                                                                5ουΔ.ΣΧρυσούπολης                               
                                                                                                                                                      

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΣΥΝΕΧΕΙΑ..........




           

        

ΑΝΑΚΥΚΛΗΣΗ - ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!!!
     Συνεχίζεται η ανακύκληση και κομποστοποίηση στο Σχολείο μας, με στόχο πάντα το: «Τίποτε δεν πρέπει να πάει χαμένο!». Τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014, οι μαθητές της Δ΄ τάξης «τα ανακυκλωσόπουλα», στα πλαίσια του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα: «Διαχείριση στερεών απορριμμάτων – Ανακύκληση»,  μάζεψαν για άλλη μια φορά τα πεσμένα φύλλα των δέντρων της αυλής του Σχολείου (Φθινόπωρο βλέπετε), με την αρωγή πάντα της καθαρίστριάς μας κ. Μαρίας Μπερμπεράκη και του υπεύθυνου δασκάλου του Προγράμματος Καντζίδη Αλέξανδρου. Τα τοποθέτησαν στον κομποστοποιητή, που κατασκευάσαμε στην άκρη του Λαχανόκηπου, και οι βιοαποικοδομητές έπιασαν ήδη δουλειά!!! Σε λίγους μήνες θα έχουμε  ένα άριστης ποιότητας οργανικό λίπασμα (χούμο), που θα αξιοποιήσουμε κατάλληλα εμπλουτίζοντας τα παρτέρια, τις γλάστρες με τα λουλούδια και το Λαχανόκηπο του Σχολείου μας!!!

          

ΤΡΑΓΟΥΔΙ  ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
          Αν τη φύση αγαπάς
               σκέψου φίλε τι πετάς!
               Πρόσεχε τι αγοράζεις
               και πόσα σκουπίδια βγάζεις! (2)

               Το αλουμίνιο, το χαρτί
               το πλαστικό και το γυαλί
                μπορεί να ανακυκλωθεί
                κι η φύση όλη να σωθεί! (2)

               Φιλαράκι, έλα κι εσύ
               στην παρέα μας αυτή
               κι όλοι μας με μια φωνή
               πάμε για ανακύκλωση! (2)
                                                                                                                                                    

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ


      



ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
17 Νοεμβρίου, γιορτή της Δημοκρατίας,  με διαχρονικά και πάντα επίκαιρα τα μηνύματα των φοιτητών της γενιάς του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, εκείνου του ζεστού Νοέμβρη του 1973! Συνθήματα  όπως το ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ και άλλα  άγγιξαν τις καρδιές όλων όσων παραβρέθηκαν στο Σχολείο μας. Οι μαθητές μας με την καθοδήγηση των δασκάλων τους μέσα από ανάγνωση του χρονικού, απαγγελία ποιημάτων, τραγούδια, προβολή ταινίας και κατάθεση κόκκινων γαρύφαλλων στο Μνημείο της πλατείας Αχλαδινής, υπό βροχή μάλιστα, (προσφορά για άλλη μια φορά του Ανθοπωλείου ΄΄ΑΖΑΛΕΑ΄΄ του κ. Νικηφορίδη Λάζαρου, που πάντα στέκεται αρωγός του Σχολείου μας, τον οποίο ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ), τίμησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ήρωες του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ !!! Τους αξίζει ένα ΜΠΡΑΒΟ!!!