Καλή Σαρακοστή

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Εθελοντικός Καθαρισμός της παραλίας Ερατεινού ΤΙΜΑΡΙ




                                                     


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
      Με εξαιρετική επιτυχία και άρτια οργάνωση  υλοποιήθηκε από τους μαθητές του Σχολείου μας άλλη μια περιβαλλοντική δράση με θέμα τον Εθελοντικό Καθαρισμό της  παραλίας Ερατεινού ΄΄ΤΙΜΑΡΙ΄΄, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Καβάλας, το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου Κεραμωτής και το δήμο Νέστου, την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014.
     Η πρωτοβουλία μας, εντάχθηκε στον Προγραμματισμό της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – HELMEPA, που για 23η συνεχή χρονιά συντονίζει στην Ελλάδα την παγκόσμια δράση: «Καθαρίζουμε ό,τι αφήσαμε πίσω μας στις παραλίες». Στόχος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: η Εκπαίδευση για το Περιβάλλον, μέσα στο Περιβάλλον και για χάριν  του Περιβάλλοντος! Κάναμε πράξη το «σκέψου σφαιρικά, δράσε τοπικά». Μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν στο πεδίο εργασίας από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό - συντονιστή της δράσης, όπου υπήρχε και έκθεση αφίσας, φωτογραφίας και πληροφοριακού υλικού σχετικά με τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων. Ακολούθησε συλλογή σε σακούλες δυο χρωμάτων (ανακυκλώσιμα και μη), καταγραφή τους κατά τάξη σε Δελτία, ενώ συγκεντρωτικό στάλθηκε στη HELMEPA για πανελλήνια στατιστική επεξεργασία.    
      Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ΄΄σκουπιδοκυνηγών, γλαρόπουλων και ανακυκλωσόπουλων΄΄,  στο πεδίο εργασίας  έγινε και από: τον Αρχικελευστή του Λιμεναρχείου Κεραμωτής κ. Σιδηρόπουλο Παύλο, που μίλησε από καρδιάς και με απλά λόγια στους μαθητές μας για την προστασία του θαλασσίου Περιβάλλοντος και των ακτών καθώς και από δύο μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου Κεραμωτής, κ. Βασίλη  και την κ. Εύα, οι οποίοι με άριστο παιδαγωγικό τρόπο και με πλούσιο εποπτικό υλικό, παρουσίασαν τη χλωρίδα, την πανίδα και τα προβλήματα των βιότοπων των αμμοθινών και λιμνοθαλασσών του Δέλτα του Νέστου. Ο οδηγός του απορριμματοφόρου του δήμου Νέστου κ. Γιάννης, που βοήθησε πολύ και στον καθαρισμό της παραλίας, μετέφερε τα ανακυκλώσιμα και μη απορρίμματα  στον προορισμό τους.                           
      Ευχαριστούμε το δήμαρχο Νέστου κ. Τσομπανόπουλο Ευάγγελο για την ανταπόκρισή του σε ό,τι του ζητήσαμε (σακούλες, γάντια, απορριμματοφόρο, νερά και χυμούς για τους μαθητές μας) αλλά και όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί μας.
      Με την ελπίδα ότι οι σημερινοί χρήστες του Περιβάλλοντος και αυριανοί διαχειριστές του από θέσεις ευθύνης, να μη χρειαστεί να ξανακάνουν σκουπιδοκυνήγι, αφήνοντας ενσυνείδητα το μικρότερο δυνατό οικολογικό  αποτύπωμα, απ’ όπου περνούν, λέμε :
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ,
            ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ,
           ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ
                                                            ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΗΣΗ,
γιατί ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ  ΓΗ είναι βαριά άρρωστος και η κύρια αιτία είναι τα λογής λογής ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ,
που πετάμε καθημερινά και απερίσκεπτα όλοι μας!!!