Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014                             

        

Περιήγηση στο Νέστο
     Ο Νέστος για μας τους ντόπιους είναι θείο δώρο και πηγή ζωής, που απλόχερα μας χάρισαν ο παντοδύναμος και η φύση!  Ταυτόχρονα όμως δημότες και  φορείς της πολιτείας έχουμε την ευθύνη  προστασίας και  αειφορικής του διαχείρισης. Τα επιχειρήματά μας να επισκεφθούμε ντόπιοι και ξένοι, μικροί και μεγάλοι και να γνωρίσουμε βιωματικά τα οικοσυστήματα του Δέλτα του Νέστου, είναι πολλά και ακλόνητα επιστημονικά.
      Ο ποταμός Νέστος από τη Σταυρούπολη ως τις εκβολές του (ανατολικά της Κεραμωτής), παρουσιάζει ιδιαίτερη οικολογική σημασία, όσο κανένα άλλο ποτάμι της Ελλάδας. Η διαδρομή των στενών του Νέστου(θρακικά τέμπη) με τους περίφημους μαιανδρισμούς και το φιδίσιο κορμί του με τρένο είναι η ομορφότερη της Ελλάδας, που εναλλακτικά μπορούμε να την κάνουμε περπατώντας το πανοραμικό μονοπάτι ξεκινώντας από τη Γαλάνη (δίπλα στους Τοξότες) ή να τα διασχίσουμε με κανό.
      Το Δέλτα του Νέστου,  που προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις ΡΑΜΣΑΡ, NATURA 2000 κ.α. συγκαταλέγεται στους πέντε (5) πιο σπάνιους υγροβιότοπους της Ευρώπης εξαιτίας της πανσπερμίας οικοσυστημάτων (ποτάμι, παραποτάμιο δάσος, λίμνες, λιμνοθάλασσες, αμμοθίνες) και της σπάνιας βιοποικιλότητας (χλωρίδας και πανίδας), που διαθέτει. Μια περιήγηση  στους παραπάνω βιότοπους,  θα αναζωογονήσει τον επισκέπτη και θα τον γεμίσει με  ελπίδα και αισιοδοξία, για το θαύμα της φύσης και τη ζωή. Σίγουρα όμως θα παρατηρήσει  και τα προβλήματα, που δυστυχώς συνυπάρχουν και υπεύθυνοι λίγο πολύ είμαστε όλοι μας! Στο χέρι μας όμως  είναι, να τα λύσουμε και ν’ αναδείξουμε τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας, με σεβασμό πάντα στο Περιβάλλον, επενδύοντας στον οικοτουρισμό και στην οικοανάπτυξη. Γνωρίζουμε ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν κάποια σχέδια και μελέτες αξιοποίησης των λιμνών και του παραποτάμιου δάσους του Νέστου από την εκάστοτε δημοτική αρχή, χωρίς βέβαια να καρποφορήσουν. Σήμερα  είναι επιτακτική η ανάγκη να υλοποιηθεί κάποιο από το δήμο σε συνεργασία με  υπηρεσίες και φορείς(Περιφέρεια, Δασαρχείο Καβάλας κ.α.) δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές, που θα φέρουν το ποθητό αποτέλεσμα για την τοπική κοινωνία και οικονομία, γιατί η περιοχή μας  το αξίζει, αρκεί να μην ξεχνάμε την επίκαιρη και διαχρονική απάντηση του Ινδιάνου αρχηγού Σιατλ στο κάλεσμα των λευκών ν’ αγοράσουν τη γη τους: « Τη γη μας δεν την κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας αλλά τη δανειστήκαμε από τους απογόνους μας ». Τη ΦΥΣΗ το ΝΕΣΤΟ και τα ΜΑΤΙΑ μας !!!    
       Σίγουρα αγαπάμε και προστατεύουμε περισσότερο, αυτό που γνωρίζουμε καλύτερα!
       Χρυσούπολη,  24  Νοεμβρίου  2014                                                         Καντζίδης Δ. Αλέξανδρος
                                                                                                                          δάσκαλος
                                                                                                                5ουΔ.ΣΧρυσούπολης                               
                                                                                                                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια: